Uitnodiging lezing “Bijensterfte door varroa vermijden”

De bijensterfte blijft een groot probleem in de imkerij. Dat blijkt althans uit de rondvraag die de verenigingen in het voorjaar organiseerden: de deelnemende imkers gaven aan meer dan een vijfde van hun volken verloren te hebben. Onderzoekers blijven ervan uitgaan dat de varroamijt de belangrijkste oorzaak van deze sterfte is. Daarom vroegen we Ghislain De Roeck uit Geraardsbergen om ons zijn aanpak te komen toelichten. Ghislain verloor immers al meer dan tien jaar geen volken meer aan de mijten.

Onze spreker zal kort de algemene aspecten van de bestrijding belichten. Verder zal hij het hebben over een nieuwe aanpak die vanuit Italië naar ons is toegekomen en die eruit bestaat de koningin vanaf einde juli in arrest te plaatsen zodat een quasi broedloos volk ontstaat. Onze Waalse collega’s passen de methode al enkele jaren met succes toe.

Onderzoek toont aan dat herbesmetting met mijten in het najaar veel meer voorkomt dan we algemeen denken. Toch staan we daar als imker niet machteloos tegenover. Hoe dat komt en wat er aan te doen is, komt die avond eveneens aan bod.

De overheid, tenslotte,heeft drie nieuwe bestrijdingsmiddelen erkend. Ghislain zal ze jullie uitgebreid voorstellen. De FOD Gezondheid stelde, naar analogie van wat het in andere domeinen van de landbouw bewerkstelligt, een begeleidingsprogramma op voor imkers, exclusief gericht op de varroabestrijding. Wil je te weten komen hoe dat werkt en wat het kost, mis dan deze bijeenkomst niet.

Vrijdag 23 juni 2017 om 19.30u
Brielpaviljoen – Lucien Matthyslaan, Deinze

Download de uitnodiging: Bijensterfte_door_varroa_vermijden_web

 

Reacties zijn gesloten.